Vajce

Čo bolo prvé sliepka alebo vajce? Ide o starú dilemu, ktorú ľudstvo rieši už celé tisícročia. Odpoveď síce v článku nenájdete ale nájdete v ňom všetky užitočné informácie o vajíčku, ktoré by ste mali vedieť aj pri keto diéte. Vajce patrí medzi najznámejší a najkvalitnejší zdroj bielkovín. Preto by sa malo nachádzať vo vašom pravidelnom jedálničku.

Vajíčka obsahujú vysoké nutričné hodnoty

Vajce sa skladá zo škrupiny, bielka a žĺtka. Farba škrupiny závisí od plemena sliepky. Pevnosť škrupiny ovplyvňuje takisto plemeno sliepky, ale aj jej vek a strava. Toto všetko ovplyvňuje aj chuť vajíčka. Určite ste už vo vajíčku natrafili na tenkú belavú časť, akoby cievku. To je pútko spájajúce žĺtok s blanami. Vajce patrí medzi potraviny s vysokou nutričnou hodnotou. Má vysoký obsah dôležitých živín, ako sú vitamíny, minerálne látky a bielkoviny.

Bielko

  • tvorí cca 60 % hmotnosti vajca
  • neobsahuje cholesterol ani tuk
  • obsahuje 3 g bielkovín, vitamíny B12, D, A, horčík, vápnik, železo, síru
  • bielok má cca 17 kalórií
  • chráni žĺtok pred poškodením

Žĺtok

  • je nerozpustný vo vode
  • obsahuje vápnik, sodík, draslík, fosfor, vitamíny A, D, E, K, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú a pantoténovú
  • antioxidanty v žĺtku chránia oči pred degeneráciou sietnice
  • obsahuje tiež fosfolipidy a omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú organizmu udržiavať normálnu hladinu cholesterolu
  • obsahuje aj cholesterol
  • má cca 82 kalórií

Vajce a cholesterol

Mnohí ľudia sa boja konzumovať vajcia hlavne kvôli cholesterolu, ktoré obsahuje žĺtko. Cholesterol je súčasťou bunkových membrán a je dôležitý napríklad pri tvorbe estrogénu, testosterónu, kortizolu, pri vstrebávaní tukov či vitamínu D.

Nie každý cholesterol je nezdravý. Poznáme dva druhy cholesterolu. Prvým je „dobrý“ cholesterol, známy ako HDL a druhý, ten „zlý“, ktorým nás všetci strašia je LDL cholesterol. Existujú rôzne štúdie, ktoré zisťovali, či vajcia spôsobujú rast hladiny cholesterolu. Niektoré síce zaznamenali u malých skupín ľudí nárast hladiny cholesterolu, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že sa vajec netreba báť. U zdravého človeka s vyváženým jedálničkom nevzniká riziko rastu hladiny cholesterolu v krvi.

Vajíčka obsahujú okolo 200mg cholesterolu. Obsah cholesterolu závisí od viacerích faktorov napríklad od chovu, veku a plemena sliepok. Menej cholesterolu než slepačie obsahujú prepeličie vajíčka. Prepelíčie vajíčka obsahujú okolo 60mg cholesterolu.

vajce

Vajcia a chudnutie

Vajíčka sú vďaka svojim nutričným hodnotám vyhľadávané pri chudnutí. Sú ľahkostráviteľné a majú veľkú schopnosť zasýtenia, vďaka veľkému obsahu bielkovín. Po konzumácií jedla s vyšším obsahom bielkovín zostanete dlhšie nasýtení. Vajíčka rozhodne patria do zdravého jedálnička, samozrejme ako hovorí všetko s mierou.

Odporúčaná dávka vajec za týždeň závisí od toho ako si vajíčka pripravujete. Bielky môžete konzumovať neobmedzene, načo si treba dať pozor sú žĺtky. Odporúčaná dávka vaječných žĺtkov je 4 kusy za týždeň. Žĺtka obsahujú kvôli zvýšenému obsahu tuku aj veľa kalórií, čo nemusí každému vyhovovať, najmä v diéte. Čo určite neodporúčame je piť surové vajcia. Okrem toho, že riskujete salmonelu tak sa pripravujete aj o bielkoviny, ktoré telo nedokáže zo surového vajca absorbovať.

Ako vajcia nakupovať a skladovať?

Pri nákupe vajec dbajte nato aby boli uložené v chlade a aby neboli prasknuté alebo rozbité. Vajíčka umývajte len tesne pred použitím, pretože na škrupine sa nachádza tenká ochranná vrstva, ktorá bráni prenikaniu mikroorganizmov do vajíčka. Doma skladujte pri teplote  5 až 8 °C.

5 tipov ako si pripraviť vajíčka

Vajce sa dá pripraviť naozaj na milión spôsobov. Jeho príprava je ľahká a rýchla. Môžete ho pripraviť natvrdo, na mäkko. Oblúbené jedlá z vajec sú praženica, volské oko, omeleta, plnené vajíčka, vajíčková pomazánka, vajíčkový šalát všetko sa dá kombinovať s čímkoľvek podľa vašej chuti.

Plnené vajíčka s avokádom – tento recept na avokádové diabolské vajíčka je zdravý a dokonale vhodný pre keto. Keďže sú vajíčka vyrobené bez majonézy. Tento jednoduchý recept je ideálny na sviatočné stretnutia alebo večierky a posedenia s priateľmi.

Vajce Benedikt – začnite s plátkom opečeného keto chleba, položte naň kanadskú slaninu a pošírované vajíčko a zakončite to domácou holandskou omáčkou. Sú vajcia Benedikt Keto vhodné?
Iba jedna zložka vajec Benedikt anglický muffin pridáva značné množstvo čistých sacharidov. Tento recept je dosť kalorický, takže ho odporúčame jesť ako brunch.

Keto praženica s prosciuttom – jedným z najobľúbenejších raňajkových jedál je praženica. Sú to skvelé a rýchle raňajky, ak držíte keto diétu. Pridaním lahodného prosciutta do vajíčok ich môžete posunúť na novú úroveň lahodnosti. Prosciutto je plné chuti, je plné bielkovín a obsahuje veľa železa a vitamínov B. Ak chcete, môžete do vajec pridať aj iné koreniny, napríklad cesnakový prášok, papriku a iné bylinky a koreniny. Ak hľadáte jednoduché raňajky, ktoré vás naladia na ďalší deň vyskúšajte túto praženicu s prosciuttom vhodné pre keto. Vieme, že si ju zamilujete!

Keto volské oko – tento recept pozostáva z nadýchaných miešaných vajec uvarených na masle, duseného kelu, grilovanej slaniny a krémového avokáda. V rámci týchto zložiek je skvelá zmes zdravých tukov, bielkovín a množstva ďalších dôležitých vitamínov a minerálov. A čo sa týka keto, má veľmi nízky obsah sacharidov a rafinovaných cukrov. Začať deň s týmito vyváženými raňajkami, ktoré sú vhodné pre keto, vás naladia na ďalší deň.

Omeleta v rolke – chutné a zdravé raňajky? Omeleta je tá správna voľba na nízkosacharidové raňajky. Príprava je nenáročná a rýchla. Poctivá vajíčková omeleta poteší snáď každého. V kombinácií s čerstvou zeleninou dodá tomu tú správnu chuť a pôžitok!